Ljudje in kultura

Glede na podatke zadnjega demografskega štetja je veina prebivalcev Singalcev (kar 74% celotne populacije). Ponašajo se z dolgo in bogato zgodovino, ki sega ve kot 2000 let nazaj. Singalska skupnost veinoma poseljuje osrednji, zahodni in juni del deele. Stari singalski kralji so dali zgraditi zapletene namakalne sisteme in iveli samozadostno. Vera Singalcev je budizem; religija, ki je na Šrilanko zašla e v 3. stoletju pr. Kr. Bogata kultura, umetnost in arhitektura imajo svoje bistvo prav v budizmu.

 

 

Druga najveja skupnost so Tamilci, ki tvorijo 14 % celotne populacije. Delijo se na cejlonske in indijske Tamilce, veinoma ivijo v provincah na severu, severovzhodu in v osrednjem delu. Indijski Tamilci so se preselili na Šrilanko v asu britanskih vladarjev. Iskali so delo na ajnih plantaah in se naselili na obmojih ajnih gojiš v osrednji provinci deele. Cejlonski Tamilci imajo na Šrilanki tisoletno zgodovino, veinoma ivijo na polotoku Jaffna. Obe skupnosti sta veinoma sestavljeni iz pripadnikov hinduizma, in imata podoben kulturni in kastni sistem, ki se razlikuje od singalskega.

 

 

Muslimanska skupnost tvori 7% populacije; njihova vera je islam, poseljujejo pa vzhodni obalni pas Šrilanke. Tudi njihova zgodovina sega kakih tiso let nazaj, ko so prvi Muslimani iz Arabije prispeli na Šrilanko zaradi trgovanja in se kasneje naselili na obali.

etrta pomembnejša skupnost so t.i. Burgherji – potomci Portugalcev ali Nizozemcev. Razkropljeni so po zahodnem obalnem pasu; veroizpoved te skupine je ali rimokatoliška ali kršanska (nizozemska reformirana cerkev).