Ljudje in kultura

Glede na podatke zadnjega demografskega štetja je večina prebivalcev Singalcev (kar 74% celotne populacije). Ponašajo se z dolgo in bogato zgodovino, ki sega več kot 2000 let nazaj. Singalska skupnost večinoma poseljuje osrednji, zahodni in južni del dežele. Stari singalski kralji so dali zgraditi zapletene namakalne sisteme in živeli samozadostno. Vera Singalcev je budizem; religija, ki je na Šrilanko zašla že v 3. stoletju pr. Kr. Bogata kultura, umetnost in arhitektura imajo svoje bistvo prav v budizmu.

 

 

Druga največja skupnost so Tamilci, ki tvorijo 14 % celotne populacije. Delijo se na cejlonske in indijske Tamilce, večinoma živijo v provincah na severu, severovzhodu in v osrednjem delu. Indijski Tamilci so se preselili na Šrilanko v času britanskih vladarjev. Iskali so delo na čajnih plantažah in se naselili na območjih čajnih gojišč v osrednji provinci dežele. Cejlonski Tamilci imajo na Šrilanki tisočletno zgodovino, večinoma živijo na polotoku Jaffna. Obe skupnosti sta večinoma sestavljeni iz pripadnikov hinduizma, in imata podoben kulturni in kastni sistem, ki se razlikuje od singalskega.

 

 

Muslimanska skupnost tvori 7% populacije; njihova vera je islam, poseljujejo pa vzhodni obalni pas Šrilanke. Tudi njihova zgodovina sega kakih tisoč let nazaj, ko so prvi Muslimani iz Arabije prispeli na Šrilanko zaradi trgovanja in se kasneje naselili na obali.

četrta pomembnejša skupnost so t.i. Burgherji – potomci Portugalcev ali Nizozemcev. Razkropljeni so po zahodnem obalnem pasu; veroizpoved te skupine je ali rimokatoliška ali krščanska (nizozemska reformirana cerkev).