Potovalni napotki

VSTOP V DRŽAVO
Vizumi

Od 1.1.2012 bo potrebna spletna prijava za pridobitev vize (cena 50 USD, za 30 dni, 2-kratni vstop), lahko pa se jo bo uredilo tudi na letališču ob prihodu (cena 75 USD). Tranzitne vize bodo stale 25 USD in veljale 7 dni. Več informacij na www.eta.gov.lk

Podaljšanje turističnih viz ureja Oddelek za imigracijo in emigracijo.

 

Carinski predpisi (Ob prihodu)

Ob prihodu naznanite vse svoje dragocenosti, zlatnino, nakit in dragulje.

če nimate ničesar, kar bi bilo potrebno prijaviti, pojdite skozi »zeleni kanal«. Med prtljago naj ne bo blaga za druge, blaga v komercialnih količinah ali prepovedanih ali omejenih artiklov. Ob odhodu iz države morate vse svoje osebno premoženje in lastnino odnesti s seboj. V državo je dovoljeno vnesti 1,5 litrov žganih pijač, 2 steklenici vina, 200 cigaret ali 50 cigar, majhno količino parfuma in spominke, katerih skupna vrednost ne presega 250 ameriških dolarjev.

 

Carinski predpisi (Ob odhodu)

Dovoljeno: Odnesti smete vse, kar ste prinesli s seboj in prijavili ob prihodu; prav tako lahko iz države odpeljete vse, kar ste kupili med bivanjem na Šrilanki, npr. dragulje, nakit in ostale domače (šrilanške) produkte, kupljene z denarjem, ki spada med s seboj prinešeno in ob prihodu prijavljeno blago. Dovoljeno je odnesti 3 kilograme šrilanškega čaja, carine prosto. Tujo valuto, prinešeno v državo in prijavljeno ob prihodu.

Neporabljeno šrilanško gotovino je priporočljivo ob odhodu zamenjati v tujo valuto.

Prepovedano: Tujo valuto, ki presega ob prihodu prijavljeno vsoto. Dragulje, nakit in drugo dragoceno lastnino, ki je ob prihodu niste prijavili ali niste kupili na Šrilanki iz ob prihodu prinešenega in prijavljenega denarja. Zlato (surovo, v palicah, zlatniki). Šrilanški denar, če znaša več kot 250 rupij. Strelno orožje, eksplozivi in druga nevarna orožja. Starine, kipce, zaklade, stare knjige itd. Živali, ptice, plazilce (mrtve ali žive) in njihove dele. Sadike čaja, kavčuka in kokosa.

Nevarne droge.

 

Formalnosti ob odhodu

Vstop na mednarodno letališče Bandaranaike v Katunayaki je omejeno – dovoljeno le potnikom in imetnikom dovolilnic. Vsak potnik je upravičen do treh spremljevalcev. Enaka pravila veljajo tudi za vse, ki čakajo na prihajajoče potnike.

Parkirnina znaša 60 rupij na vozilo. Taksa za vkrcanje znaša 1000 rupij in se plača na mednarodnem letališču Bandaranaike. V prehodnih in odhodnih čakalnicah mednarodnega letališča Bandaranaike je več prodajaln, kjer lahko kupite dragulje, keramiko, ročna dela, batike, rezano cvetje, knjige in razglednice Šrilanke.

 

IZVOZ

Če so nakupi, opravljeni na Šrilanki v tuji valuti, vnešeni, je izvoz brezcarinski, do določene meje.

 

Čaj

Urad za promocijo cejlonskega čaja prodaja posebne, visokokakovostne darilne pakete na prodajnih mestih na mednarodnem letališču Bandaranaike, na potniškem pristajališču Colombo in v pisarni urada, ulica Galle 574, Colombo 3. (Za nadaljnja pojasnila stopite v kontakt z odborom za cejlonski čaj, tel: 301058).

 

Starine

Starin ni dovoljeno izvažati. Prav tako je omejen izvoz redkih knjig, rokopisov na palmovih listih in redkega antropološkega materiala. Za izvoz redkih knjig, rokopisov na palmovih listih in starin (kar je včasih dovoljeno ob vlogi posebnih prošenj), je potrebno dobiti dovolilnico od direktorja Narodnih arhivov oziroma strokovnjaka- pooblaščenca s področja arheologije.

 

Dragulji

Šrilanška komisija je nadzor trgovanja z dragulji in nakitom je vladna institucija, ki spada pod pristojnost Narodne oblasti za dragulje in nakit. Ima vlogo storitvenega centra za pospeševanje v izvoz usmerjeno trgovino z dragulji in nakitom.

 

Flora in favna

Nakup in izvoz katere koli divje živali, ptice ali plazilca, mrtve(ga) ali žive(ga), izvoz posamičnih delov teh živali kot so npr. kože, rogove, luske ali peresa je brez licence prepovedan z Odlokom o zaščiti flore in favne.

Občasni izvoz je dovoljen izključno za dobronamerne znanstvene raziskave. Brez posebnih dovoljenj je prepovedan je izvoz več kot 450 rastlinskih vrst hkrati. Vse prošnje za posebna dovoljenja za izvoz flore in favne naslovite na direktorja Oddelka za ohranitev divjega življenja, 18 Gregory Road, Colombo 7, telefonska številka: 694241.

 

Letališče

Mednarodno letališče Bandaranaike v Katunayaki, ki leži kakih 30 kilometrov severno od Colombo, je mednarodno letališče Šrilanke. Prihod do letališča in odhod z njega je možen v obliki avtobusnih in taksi prevozov.

 

Kapacitete

Čakalnice: Šrilanški »First Class and Peacock« (Prvi razred in Pav).

Letalska služba Lotus.

Varstvo prtljage: Pult za začasno odloženo prtljago je pri zunanjem preddverju terminala za prihode. Odprto 24 ur.

Restavracija: delujoče 24 ur.

Banke: podružnice Cejlonske banke (Bank of Ceylon), narodne banke Hatton (Hatton National Bank), ljudske banke (People's Bank), banke Sampath (Sampath Bank) in banke Seylan (Seylan Bank) se nahajajo v čakalnicah za prihode in odhode. Odprto 24 ur.

Otroška soba: Prostor za otroke je na voljo 24 ur v prehodnem območju, brezplačno.

Pošta: se nahaja ob prihodnem preddverju in v prehodni čakalnici.

Parkiranje: Parkirišče terminala, 60 rupij (locirano 500 metrov od letališkega terminala). Oddaljeno parkirišče: 50 rupij na vozilo.

 

Poštni urad

Šrilanka ima tako navadne države poštne urade, ki so skoraj v vsaki vasici in agencijske poštne urade (v privatni lasti), ki so navadno v (skoraj vseh) velikih mestih. Za več informacij se obrnite na Centralno poštno službo, D.R. Wijewardene Mawatha, Colombo 10, telefon 32603.

Stroški poštnine:

Poštna znamka – 14 rupij.

Pisemska ovojnica – 20 rupij.

Opomba: Prekomorska pošta potrebuje približno 10 do 14 dni, da doseže naslovnika.