Prazniki in festivali

Šrilanka je dežela z bogato kulturo in zgodovino in njeni prebivalci zelo radi najdejo razloge za praznovanje. Z namenom, da vam med obiskom olajšamo »degustacijo« šrilanške kulture, bomo opisali nekaj festivalov.

 

JANUAR:

Thai Pongal

Barviti festival Thai Pongal, ki se ga praznuje 14. januarja, slavijo šrilanški hinduisti.

Tla hiš okrasijo z barvitimi risarijami iz moke, imenovanimi kolam. V kovilih se zberejo k posebnim molitvenim ceremonijam (t.i. pujam), s katerimi slavijo boga Sonca. Običaj veleva, da je treba na Pongal skuhati poseben obrok in ga podeliti s sosedi, še posebno z nehinduisti.

 

Thai Pongal Thai Pongal Thai Pongal

 

FEBRUAR:

Dan neodvisnosti

Šrilanka je pridobila neodvisnost 4. februarja 1948. Na ta izjemni praznik so praznovanja širom dežele – glavna slovesnost je navadno na zemljišču parlamenta v Sri Jayawardhanapura; udeležijo se ga politiki, diplomati idr.

 

Dan neodvisnosti Dan neodvisnosti Dan neodvisnosti

 

Maha Sivaratri

Ta pomembni verski festival se praznuje od konca februarja do začetka marca. Po vsej deželi se zbirajo k molitvenim ceremonijam, imenovanim puje, ki trajajo vso noč in se odvijajo v posameznih gospodinjstvih.

 

Maha Sivaratri Maha Sivaratri Maha Sivaratri

 

Gangaramaya Navam Perahera

Vsi popotniki, ki v tem času obiščejo prestolnico, lahko pričakujejo perahero z barvito opravljenimi sloni, glasbeniki in plesalci, ki paradirajo po ulicah Colomba.

 

Gangaramaya Navam Perahera Gangaramaya Navam Perahera Gangaramaya Navam Perahera

 

APRIL:

Aluth Avurudu - Novo leto

Vsi Singalci in Tamilci med 12. in 14 aprilom praznujejo tradicionalno novo leto – prehod boga Sonca iz Rib v Ovna. To je zahvalni dan ob času žetve, ki ga večinoma praznujejo vaščani, pri čemer dosledno upoštevajo tradicijo. Barvit in ekstravaganten festival, ki je praviloma praznik za vso deželo. Novo leto oz. Aluth Avurudu je čas za prijatelje in družine, v tem času ljudje upoštevajo mnogo običajev, ki so v skladu z litho (astrološkim časom). Oblečejo se v nove obleke, zavrejo mleko in mize se šibijo pod težo tradicionalnih jedi - mlečnega riža in sladkarij. Mladina preživi dan zatopljena v razne tradicionalne igre: plezanje po naoljenem drogu, borba z blazinami, ciljanje lonca z zavezanimi očmi … Ženske, oblečene v novoletne obleke, napolnijo zrak z zvoki tradicionalnih bobnov raban padha.

 

Aluth Avurudu - Novo leto Aluth Avurudu - Novo leto Aluth Avurudu - Novo leto

 

Velika noč

To je praznik katolikov vse dežele, predvsem obalnega dela okrog Kandane, Negomba itd. Uprizorijo križanje Kristusa – predstava traja tri ure in je zelo ganljivo doživetje, ki gledalce povede na goro Golgoto.

 

Velika noč Velika noč Velika noč

 

MAJ:

Wesak

Wesak, najsvetejši vseh budističnih praznikov, ki obeležuje Budovo rojstvo, razsvetljenje in smrt, praznujejo na dan polne lune in dan za tem. Začenši ob zori se budisti, oblečeni v belo, napotijo v templje, kjer nato ves dan meditirajo, berejo verska besedila in poslušajo pridige. Ponoči so templji polni vernikov, ki prinašajo cvetje in daritve. Kljub vsej svetosti je wesak vesel praznik, ki ga slavijo z navdušenjem in domišljijo. Med mnogimi impozantnimi okraski najdemo papirnate laterne raznoraznih velikosti in oblik ter na tisoče oljnih svetilk iz gline in kokosovih orehov (pol-thel pahana), katerih svetloba plapola na vsakem kotičku otoka.

 

Wesak Wesak Wesak

 

V Colombu so praznovanja nenadkriljiva – po ulicah razpostavijo ogromna ogrodja iz bambusa (pandale), okrasijo jih s slikami, ki upodabljajo Budovo življenje in jih osvetlijo z nešteto utripajočimi barvnimi žarnicami. Druga posebnost wesaka so stojnice za miloščino – dansele. To so začasno postavljene obcestne kolibe z mizami in stoli, kjer domačini delijo hrano in okrepčila turistom in romarjem. Poleg tega se širom otoka pogosto uprizarjajo lutkovne igre in gledališke predstave na prostem, ki pripovedujejo budistične povesti.

 

JULIJ:

Esala Perahera v Kandyju

En najbolj glamuroznih kulturnih dogodkov na svetu. Sprevod se odvija 10 zaporednih noči: prvih šest noči se imenuje Kumbal perahera, zadnje 4 noči, ki so še mnogo bolj sijajne in polne blišča, pa Randoli perahera. Zaključno noč okrona parada slonov – 100 slonov v elegantnih kostumih paradira po ulicah. Dogodek se praznuje enkrat letno vse od 3. stoletja p. Kr. – tako romarji izrazijo spoštovanje relikviji Svetega zoba Diyawadane Nilame, ki so ga izbrali za skrbnika templja. Praznovanje je barvito in živobarvno, pospremljeno s parado z mnogimi plesalci in glasbeniki.

 

Esala Perahera v Kandyju Esala Perahera v Kandyju Esala Perahera v Kandyju

 

AVGUST:

Festival Madhu in praznik sv. Ane

Praznik katolikov – cerkvi Madhu in Sv. Ana imata status čudežnih krajev. Verniki obiskujejo romarsko središče in preživljajo čas v molitvi, ponoči pa spijo v taborih zunaj cerkve.

 

Festival Madhu in praznik sv. Ane Festival Madhu in praznik sv. Ane Festival Madhu in praznik sv. Ane

 

Vel

če boste po naključju v Colombu v času, ko v Kandyju praznujejo festival Esala perahera, si morate vsekakor ogledati verska praznovanja hinduistov, ki se odvijajo v Colombu. Vel je sprevod, kjer bog vojne nosi svoj vel (orožje – trizob) iz kovila Muthuvinayagam Swami v ulici Sea Street v Pettahu do Kathiresana v Bambalapitiyi ali Wellawatti. če ste čez dan na ulici Galle med Pettahom in Bambalapitiyo, boste imeli odlično priložnost, da si ta festival ogledate v živo.

 

Vel Vel Vel

 

NOVEMBER:

 

Deepavali

Začetek finančnega leta za hinduistično poslovno občestvo. Boginja bogastva je vabljena in dobrodošla v domove, ki so okrašena s kolamom in osvetljeni s svetilkami.

 

Deepavali Deepavali Deepavali

 

DECEMBER:

Božič

Mesec božiča je pomemben trgovski mesec v Colombu, kjer se ljudje pripravljajo na praznovanja božiča in novega leta.

 

Božič Božič Božič