Prazniki in festivali

Šrilanka je deela z bogato kulturo in zgodovino in njeni prebivalci zelo radi najdejo razloge za praznovanje. Z namenom, da vam med obiskom olajšamo »degustacijo« šrilanške kulture, bomo opisali nekaj festivalov.

 

JANUAR:

Thai Pongal

Barviti festival Thai Pongal, ki se ga praznuje 14. januarja, slavijo šrilanški hinduisti.

Tla hiš okrasijo z barvitimi risarijami iz moke, imenovanimi kolam. V kovilih se zberejo k posebnim molitvenim ceremonijam (t.i. pujam), s katerimi slavijo boga Sonca. Obiaj veleva, da je treba na Pongal skuhati poseben obrok in ga podeliti s sosedi, še posebno z nehinduisti.

 

Thai Pongal Thai Pongal Thai Pongal

 

FEBRUAR:

Dan neodvisnosti

Šrilanka je pridobila neodvisnost 4. februarja 1948. Na ta izjemni praznik so praznovanja širom deele – glavna slovesnost je navadno na zemljišu parlamenta v Sri Jayawardhanapura; udeleijo se ga politiki, diplomati idr.

 

Dan neodvisnosti Dan neodvisnosti Dan neodvisnosti

 

Maha Sivaratri

Ta pomembni verski festival se praznuje od konca februarja do zaetka marca. Po vsej deeli se zbirajo k molitvenim ceremonijam, imenovanim puje, ki trajajo vso no in se odvijajo v posameznih gospodinjstvih.

 

Maha Sivaratri Maha Sivaratri Maha Sivaratri

 

Gangaramaya Navam Perahera

Vsi popotniki, ki v tem asu obišejo prestolnico, lahko priakujejo perahero z barvito opravljenimi sloni, glasbeniki in plesalci, ki paradirajo po ulicah Colomba.

 

Gangaramaya Navam Perahera Gangaramaya Navam Perahera Gangaramaya Navam Perahera

 

APRIL:

Aluth Avurudu - Novo leto

Vsi Singalci in Tamilci med 12. in 14 aprilom praznujejo tradicionalno novo leto – prehod boga Sonca iz Rib v Ovna. To je zahvalni dan ob asu etve, ki ga veinoma praznujejo vašani, pri emer dosledno upoštevajo tradicijo. Barvit in ekstravaganten festival, ki je praviloma praznik za vso deelo. Novo leto oz. Aluth Avurudu je as za prijatelje in druine, v tem asu ljudje upoštevajo mnogo obiajev, ki so v skladu z litho (astrološkim asom). Obleejo se v nove obleke, zavrejo mleko in mize se šibijo pod teo tradicionalnih jedi - mlenega ria in sladkarij. Mladina preivi dan zatopljena v razne tradicionalne igre: plezanje po naoljenem drogu, borba z blazinami, ciljanje lonca z zavezanimi omi … enske, obleene v novoletne obleke, napolnijo zrak z zvoki tradicionalnih bobnov raban padha.

 

Aluth Avurudu - Novo leto Aluth Avurudu - Novo leto Aluth Avurudu - Novo leto

 

Velika no

To je praznik katolikov vse deele, predvsem obalnega dela okrog Kandane, Negomba itd. Uprizorijo krianje Kristusa – predstava traja tri ure in je zelo ganljivo doivetje, ki gledalce povede na goro Golgoto.

 

Velika no Velika no Velika no

 

MAJ:

Wesak

Wesak, najsvetejši vseh budistinih praznikov, ki obeleuje Budovo rojstvo, razsvetljenje in smrt, praznujejo na dan polne lune in dan za tem. Zaenši ob zori se budisti, obleeni v belo, napotijo v templje, kjer nato ves dan meditirajo, berejo verska besedila in poslušajo pridige. Ponoi so templji polni vernikov, ki prinašajo cvetje in daritve. Kljub vsej svetosti je wesak vesel praznik, ki ga slavijo z navdušenjem in domišljijo. Med mnogimi impozantnimi okraski najdemo papirnate laterne raznoraznih velikosti in oblik ter na tisoe oljnih svetilk iz gline in kokosovih orehov (pol-thel pahana), katerih svetloba plapola na vsakem kotiku otoka.

 

Wesak Wesak Wesak

 

V Colombu so praznovanja nenadkriljiva – po ulicah razpostavijo ogromna ogrodja iz bambusa (pandale), okrasijo jih s slikami, ki upodabljajo Budovo ivljenje in jih osvetlijo z nešteto utripajoimi barvnimi arnicami. Druga posebnost wesaka so stojnice za milošino – dansele. To so zaasno postavljene obcestne kolibe z mizami in stoli, kjer domaini delijo hrano in okrepila turistom in romarjem. Poleg tega se širom otoka pogosto uprizarjajo lutkovne igre in gledališke predstave na prostem, ki pripovedujejo budistine povesti.

 

JULIJ:

Esala Perahera v Kandyju

En najbolj glamuroznih kulturnih dogodkov na svetu. Sprevod se odvija 10 zaporednih noi: prvih šest noi se imenuje Kumbal perahera, zadnje 4 noi, ki so še mnogo bolj sijajne in polne bliša, pa Randoli perahera. Zakljuno no okrona parada slonov – 100 slonov v elegantnih kostumih paradira po ulicah. Dogodek se praznuje enkrat letno vse od 3. stoletja p. Kr. – tako romarji izrazijo spoštovanje relikviji Svetega zoba Diyawadane Nilame, ki so ga izbrali za skrbnika templja. Praznovanje je barvito in ivobarvno, pospremljeno s parado z mnogimi plesalci in glasbeniki.

 

Esala Perahera v Kandyju Esala Perahera v Kandyju Esala Perahera v Kandyju

 

AVGUST:

Festival Madhu in praznik sv. Ane

Praznik katolikov – cerkvi Madhu in Sv. Ana imata status udenih krajev. Verniki obiskujejo romarsko središe in preivljajo as v molitvi, ponoi pa spijo v taborih zunaj cerkve.

 

Festival Madhu in praznik sv. Ane Festival Madhu in praznik sv. Ane Festival Madhu in praznik sv. Ane

 

Vel

e boste po nakljuju v Colombu v asu, ko v Kandyju praznujejo festival Esala perahera, si morate vsekakor ogledati verska praznovanja hinduistov, ki se odvijajo v Colombu. Vel je sprevod, kjer bog vojne nosi svoj vel (oroje – trizob) iz kovila Muthuvinayagam Swami v ulici Sea Street v Pettahu do Kathiresana v Bambalapitiyi ali Wellawatti. e ste ez dan na ulici Galle med Pettahom in Bambalapitiyo, boste imeli odlino prilonost, da si ta festival ogledate v ivo.

 

Vel Vel Vel

 

NOVEMBER:

 

Deepavali

Zaetek finannega leta za hinduistino poslovno obestvo. Boginja bogastva je vabljena in dobrodošla v domove, ki so okrašena s kolamom in osvetljeni s svetilkami.

 

Deepavali Deepavali Deepavali

 

DECEMBER:

Boi

Mesec boia je pomemben trgovski mesec v Colombu, kjer se ljudje pripravljajo na praznovanja boia in novega leta.

 

Boi Boi Boi