Sadje, zelenjava, slaščice

MALLUNG

MALLUNG

Je singalska beseda, ki pomeni »zmešnjavo« največkrat pomeni listnato zeleno jed, kjer je vse fino nasekljano in zmešano na vročini.

Jed je priloga k rižu in po pravilu brez omake – tekočina, ki primezi iz listov in drugih sestavin, izhlapi med pripravo.

Tradicionalna mešanica začimb, ki so jo nekdaj uporabljali za bogatenje barve in okusa zelene listnate zelenjave, je lahka, sveža spremljava vsem šrilanškim jedem.

WATALLAPAM

WATALLAPAM

Je okusen puding z »malajskimi koreninami« iz kokosovega mleka, jaggery-karamele, akažu oreščkov, jajc, različnih začimb vključno s cimetovimi žbicami in muškatovim oreščkom. Okus wattalapama je podoben čokoladnemu pudingu.

LESENO JABOLKO

LESENO JABOLKO

(Woodapple) je sadež z leseno lupino (priljubljena poslastica slonov), ki je tako trda, da jo je treba razbiti s kladivom. Meso je gomoljikasto in ostrega vonja, vendar ima prijeten, rahlo kislo-sladek okus; uživa se ga s soljo, najbolj priljubljen način uživanja pa je v obliki pijače diwal kiri, ki je pripravljena z mesom lesenega jabolka, melaso in kokosovim mlekom. Priljubljeni sladici iz tega sadeža sta tudi marmelada in sadna krema iz sadnega mesa in zgoščenega mleka.

PASIJONKA

PASIJONKA

Se imenuje po cvetu, ki simbolizira Kristusov pasijon. Pasijonka je okrogel, rahlo ovalen sadež vijolične ali rumene barve, dolg med 5 in 8cm, ki raste na dolgih viticah plazilk. Pasijonka ima gladko, tenko lupino, ki se naguba, ko sadež izgublja vlago – normalen proces, ki ne vpliva na okus. Sočno meso je oranžno obarvano in vsebuje več mehkih, užitnih semen. Pasijonka je sladkokislega okusa in ostrega vonja.

DURIAN

DURIAN

Je najbrž najbolj razvpit od vseh tropskih sadežev, kar gre pripisati njegovemu neprijetnemu vonju. Sadež je okrogel ali jajčast in prekrit z ostrimi bodicami; njegovo belo meso slavijo kot afrodiziak. Kar se tiče durianovega okusa, ni neopredeljenih: ali ga obožuješ in si zaprisežen jedec ali ga sovražiš in ne moreš premostiti olfaktorne zapore. Neposvečenim priporočamo, da ga prvič poskusijo pripravljenega kot svežo sadno kremo.

PISANG

PISANG

Se na Šrilanki, pogosto uporablja kot sinonim za banano. Ta sadež je vsesplošni favorit, postrežen kot priloga k skoraj vsaki jedi. Banane na Šrilanki poznajo v mnogih velikostih, lahko so zelene, rumene ali celo rdeče. Med najbolj priljubljene različice sodijo embul – majhna in rumena; sladki in lepljivi kolikuttu – rumen, ko dozori; sladki, škrobasti anamalu – dolg, svetlo zelen; rahlo mokasti seeni kehel – majhen in rumen; zelo sladki rath kehel – gost in rdeč, zelo mesnat.

MANGOSTAN

MANGOSTAN

Je temno vijoličen sadež s sočnimi, prosojnimi koščki. Okus mangostana je nekakšna mešanica jagod in grozdja. Mangostan je sezonsko sadje, ki raste od julija do septembra; pogosto ga prodajajo na obcestnih stojnicah v Kalutari.

RAMBUTAN

RAMBUTAN

Šrilanka kot tropska dežela je blagoslovljena z raznolikim izborom sadežev. Nekateri od njih, npr. mango in banana, ki jim rečejo pisang, poznajo nešteto različic, oblik in velikosti. Rambutan, ananas, papaja, melona, pasijonka in guava so le droben delec celotne palete sadežev, ki rastejo na Šrilanki.

JABOLKO AKAŽU

JABOLKO AKAŽU

Je rumenkasto - oranžni del sadeža akažu, ki je po vsem svetu poznan predvsem kot orešček. Sadež, ki ga je mogoče jesti, ima odebeljen trup; nezreli sadeži imajo zelo tanko, zeleno kožo, ko pa dozorijo, se obarva rumeno, rožnato ali, bolj poredko, živo škrlatno. Zrel sadež je sladek, hrustljav in sočen, z rahlim rožnim vonjem.