Zgodovina

ŠRILANKA

Sodi med tiste kraje, katerih zgodovina se porazgublja v meglicah legend. Mar ni prav gora Sri Pada ali Adamov vrh po izročilu kraj, kjer je Adam, prvi moški, sestopil na Zemljo, ko je bil izgnan iz raja? Mar ni ta odtis stopinje, pravokoten na sam vrh gore, več kot očiten dokaz za to? Gre morda le za odtis Budove stopinje, ko je obiskal otok na pol poti do raja? Kaj ni Adamov most (veriga otokov, ki Šrilanko povezuje z Indijo) veriga kamnov, po katerih je v epski pesnitvi Ramayana stopal Rama, ko je s pomočjo svojega zvestega zaveznika, opičjega boga Hanumana, reševal Sito iz krempljev zlobnega demona Rawane, kralja Lanke?

Najzgodnejše zabeležbe v Veliki zgodovini – Mahavamsi datirajo v leto 543 pr.n.št., kar sovpada s prihodom princa Vijaya na Šrilanko. Kakih 300 let kasneje se s kraljem po imenu Devanampiya Tissa prične zgodnje obdobje Anuradhapura. V tem obdobju je bila na Šrilanko prinešena mladika svetega drevesa BO, pod katerim je Buda dosegel razsvetljenje. Pozno obdobje Anuradhapura, ki se je pričelo v letu 459, je v znamenju vladavine kralja Kasyape.

Od leta 1073 govorimo o obdobju Polonnaruwa, v katerem se je prestolnica prenesla iz Anuradhapure v Polonnaruwo. Sloveči raziskovalec, pustolovec in morjeplovec Marco Polo je na Šrilanko prispel v obdobju med leti 1254 in 1324; leta 1505 so tja pripluli še Portugalci in zavzeli obalni del otoka.

 

PORTUGALSKO OBDOBJE

V tem času je bila Šrilanka sestavljena iz treh glavnih kraljestev: Jaffna na severu, Kandy v osrednjem višavju, na jugozahodu pa Kotte, najbolj vplivno med vsemi kraljestvi. Leta 1505 je Portugalec Lorenco de Almeida prispel v Colombo, vzpostavil prijateljske odnose s kraljem Kotta in s tem Portugalski priskrbel monopol nad trgovanjem z začimbami in cimetom, ki je v Evropi kmalu postalo izjemnega pomena. Poskusi, da bi Kotte izrabil moč in zaščito Portugalcev v svojo korist, so se izjalovili: sprva je Portugalska zavladala v tem predelu, nato pa svojo oblast razširila na celoten otok z izjemo osrednjega višavja okrog Kandyja. Zavoljo nedostopnosti in oddaljenosti višavja je vladarjem Kandyja vedno uspelo uspešno odbiti portugalska obleganja; napadalce jim je večkrat uspelo celo potisniti nazaj, vse do obalnega pasu.

 

NIZOZEMSKO OBDOBJE

Ker se Kandy kljub občasnim uspehom ni uspel dokončno odkrižati uzurpatorja, so sklenili poiskati pomoč v tujini.

Poskusi, da bi izgnali Portugalce z nizozemsko pomočjo, so bili žal neuspešni: edina posledica prihoda Nizozemcev je bila menjava ene evropske oblasti z drugo. Leta 1658, 153 let po prvem prihodu Portugalcev, so Nizozemci uspeli prevzeti nadzor nad obalnimi predeli otoka. Tudi Nizozemci so si – prav kakor njihovi portugalski predhodniki – v času svoje 140-letne vladavine večkrat neuspešno poskusili podrediti Kandy. V primerjavi s Portugalci, ki so veliko truda vlagali v širitev lastne vere in fizičen nadzor območja, je njihovo zanimanje v veliko večji meri veljalo trgovanju in s tem povezanim dobičkom.

 

BRITANSKO OBDOBJE

Francoska revolucija je dodobra pretresla evropske sile, tako da so Britanci leta 1796 brez večjih težav izpodrinili Nizozemce z oblasti. Skoraj 20 let kasneje (leta 1815) jim je uspelo osvojiti tudi Kandy, s čimer so postali prva evropska sila, ki je zavladala celotnemu otoku. Že leta 1802 je Šrilanka postala kronska kolonija, leta 1818 je v veljavo stopila poenotena administracija. Kmalu je bila vsa dežela posejana s plantažami kave, cimeta in kokosa, zgradili so tudi cestna in železniška omrežja, ki so služila tej novi gospodarski aktivnosti. Angleščina je postala uradni jezik in je še danes široko v uporabi.

Kava je bila glavni vir dobička in hrbtenica kolonialnega gospodarstva, dokler je ni leta 1870 uničila listna uš. Plantaže so hitro prešle na gojenje in pridelavo čaja ali kavčuka. Danes je Šrilanka druga največja izvoznica čaja na svetu. Britanci niso mogli prisiliti ponosnih, neuklonljivih Singalcev, da bi za majhno plačilo marljivo delali na plantažah, zato so »uvozili« večje število delavcev iz južne Indije.

 

NEODVISNOST

Med prvo in drugo svetovno vojno so politični nemiri začeli Šrilanko potiskati proti eventualni neodvisnosti od Britancev; ta proces je bil veliko umirjen kot v Indiji. Ob koncu druge svetovne vojne je postajalo čedalje bolj jasno, da se neodvisnost nezadržno bliža. Februarja 1948 je Šrilanka, tedaj še poznana kot Cejlon, postala neodvisna članica britanske zveze držav Commonwealth.