Značilne jedi

Šri Lanka se ponaša z izjemnim številom domačih jedi, sadežev in začimb. V zadnjih stoletjih so šrilanško kuhinjo obogatili okusi Indije, Kitajske, Malaja, Arabije in Evrope. Danes navkljub prisotnosti ameriških vplivov v Kolombu, katerih predstavniki so restavracije s hitro hrano, npr. McDonald's, Pizza Hut in Kentucky Fried Chicken, povprečni Šrilančan še vedno uživa tradicionalno hrano, pripravljeno doma. Po večini šrilanških gospodinjstev je glavni obrok dneva še vedno sestavljen iz kombinacije riža in curryjev.

 

RIŽ IN CURRY

Kuhan riž in s curryjem začinjena zelenjava, ribe in/ali meso so tipična glavna jed na Šrilanki, prava poslastica za gurmane. Na mizi je tako za kosilo kot za večerjo, nekateri jo uživajo tudi za zajtrk. Curryji so navadno pekoči, dobijo pa se tudi bolj blagi, tako da je z njimi moč zadovoljiti vsak okus. Riž in curry za kosilo ali večerjo je sestavljen iz kuhanega ali soparjenega riža z obilico prilog, od curryjev, solat, sambolov, pappadama in chutneya, začinjenega vloženega sadja. Da je jed še bolj prijetna, ji dodajo raznovrstne začimbe. Za nevajena usta je lahko curry hitro preveč pekoč, vendar se to zlahka uredi že med pripravo: z dodajanjem manjših količin začimb, predvsem čilija in popra. Vse jedi so postrežene hkrati, ni ločenih oz. zaporednih hodov kot je to v navadi pri obrokih na zahodu. Popolnoma v skladu z oliko je, da vzamemo malo od vsega, kar je na mizi in vse to pokušamo skupaj z nevtralnim okusom riža. Ob posebnih priložnostih se v kokosovem mleku skuha rumen riž, prefinjeno začinjen z raznovrstnimi začimbami. Za svetlo rumeno barvo riža dodajo kurkumo, postrežejo ga okrašenega z rozinami akažuja in trdokuhanimi jajci.

 

PREKRASEN POOBEDEK 

Če imate po vsej tej odlični šrilanški hrani še kaj prostora, vam priporočamo, da se odločite za porcijo skute, prelite z melaso ali pa poskusite Wattalappam – bogat puding z jaggery, sladkorno karamelo iz sirupa palme Kitul. če pazite na linijo, pa še vedno izbirate med slastnimi svežimi tropskimi sadeži, ki bodo na vaši mizi pričarali pravo tropsko vzdušje. Med drugim so vam na razpolago zimzeleni sadeži kot papaja, ananas, več vrst manga, pasijonka in več kot ducat vrst banan, pa tudi za kulinarične avanturiste se najde nekaj – biserno beli mangostan v vijolični lupini, rambutan, sapodilla, soursap, guava, beli, varaka in durian.

Med obiskom Šrilanke se nikakor ne omejite samo na sadne sokove. Tambili (sok kraljevega kokosa), ki ga pijete naravnost iz zlatega sadeža, slastna kurumba, stisnjen rožnati sok lubenice, sok pasijonke, pomaranče, pasijonke, ananasa, papaje … Kar vam srce poželi!

 

PRIGRIZKI

So začinjeni kruhki ali zavitki za »en ugriz«, ki so hitro pripravljeni in vedno zabaven obed. če si želite okusiti pravi žar hrane, je obvezna sestavina obroka jed iz sambhola (hudo pekoča kombinacija naribanega kokosa, čilija in drugih začimb). Različne prigrizke, pomladanske zavitke (ocvrte palačinke z govejim, ribjim, piščančjim ali zelenjavnim nadevom), zrezke, pastetke, kruhke, hot doge, hamburgerje ipd. lahko dobite povsod. Ribji kotletki iz faširane tune s curryjevimi začimbami so neverjetno okusni; lignji, skriti v čebulni posteljici in ocvrti »do kosti« pa so nenavadno hrustljavi, pri čemer okusnost mesa ostane nedotaknjena.

 

Lamprais je priljubljena nizozemska jed. Riž skuhajo v goveji juhi, nato ga dodajo zelenjavi in mesu in zavitega v bananin list spečejo v posebni pečici. Bananin list da rižu poseben okus. Lamprais ima unikaten okus in aromo, ki zbudi apetit.

 

ZAJTRK

Najbolj priljubljen zajtrk na Šrilanki so »skledice« (appa). Te tanke palačinke v obliki skledic so narejene iz kvašenega testa iz riževe moke, kokosovega mleka in s kančkom palmovega vina, toddyja. Skledice imajo hrustljavo skorjo, znotraj pa so mehke in rahle – najbolj teknejo vroče, s curryji in sambholi. Obstaja mnogo vrst skledic - navadne, jajčne, mlečne, pa tudi slajše različice kot npr. vanduappa in paniappa.

 

Druga priljubljena jed za zajtrk je indi-appa oz. nitkaste kroglice. To so tanke, skozi sito stisnjene niti iz riževega testa, ki se jih na majhnih pletenih pladnjih, naloženih drug vrh drugega, kuha v sopari. Te čipkasto lahke skledice so s prilogo curryja in sambola jed, ob kateri se še takemu sladokuscu pocedijo sline.

 

PITTU

Je na Šrilanko najbrž prišel z malajskimi četami evropskega kolonialnega obdobja, vendar je sedaj že popolnoma udomačen in tvori eno glavnih surovin šrilanške kuhinje. Pittu je mešanica jedi iz svežega riža, lahko praženega in zmešan s sveže naribanim kokosom, nato pa kuhan na pari v bambusovih skledah. Ima mehko, krhko teksturo, pogosto ga uživajo s svežim kokosovim mlekom in s pekočo čilijevo začimbo ali curryjem.

 

 

KIRIBATH (mlečni riž) 

Je ceremonialna posebnost, ki je vključena v vse jedilnike za posebne priložnosti. Kiribath dobesedno pomeni "mlečni riž". Riž se kuha v gosti kokosovi smetani, jed je lahko pripravljena kot nesladkan puding z ostro čilijevo začimbo, ki se imenuje "lunumiris" ali s »panipolom«, lepljivo kokosovo-melasino marmelado s kančkom vanilije.