POPOTNIŠKI VTISI

stran: < 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

20.08.2013
Dragulj sredi Indijskega oceana

Letos sva se odločila, da svoja popotovanja nadgradiva, tokrat s potovanjem v Azijo. Prvo vprašanje, ki sva si ga zastavila je bilo ….Kam? Glede na to, da sva odvisna le od poletnih mesecev, se zaradi znanih težav z monsunskim obdobjem teh krajev, nabor destinacij močno skrči. Tako sva izbrala Šrilanko…in izbor je bil zadetek v polno.

 

Prvi vtis ob prihodu je bil prijaznost domačinov. Kar težko se privadiš na vso ustrežljivost, prijaznost in nasmehe. Ne vem ali je vzrok temu dolgotrajna podrejenost kolonialnim gospodarjem ali (za mene) najbolj miroljubna vera – Budizem.

 

Kaj kmalu po prihodu na Šrilanko se oglasi prazen želodček…in tako je čas že za drugi vtis o deželi…hrana. Človek takoj dobi občutek, da ljudje tu preprosto vedo kako se v kulinariki stvari streže. Hrano pripravljajo naravnost izvrstno. Na roko pa jim gre, da na Šrilanki raste pravzaprav vse, od raznovrstne zelenjave, sadja in začimb.

 

To, da je narava krasna in raznolika…od lepih plaž, do čajnih plantaž v hriboviti notranjosti dežele…pa nisem imel niti namena omenjati, saj ste verjetno prej pogledali slike, kot pa začeli brati blog

 

Če bi me prijatelji vprašali za nasvet: Zakaj na Šrilanko? Preprosto zato, ker je fajn. Zakaj s Tuderjem? Zato, ker prav velikokrat ne boste imeli takega privilegija, da vam bo domačin (ki govori slovensko) razkazal svojo deželo.

 

Za pokušino, pa še spletna povezava o naših dogodivščinah: http://www.youtube.com/watch?v=fsVeruJnKXg

 

Damijan in Renata

 

08.08.2013
Kam na poročno potovanje?

To je bilo najino prvo vprašanje, ko sva se odločala, kam jo bova »mahnila« po poroki:). Med izbiranjem destinacij, je bil prvi pogoj to, da bova na potovanju čim bolj aktivna in da ne bova samo izležavala na plažah, temveč videla in doživela veliko stvari. In res je bilo tako!

 

Že zaradi preobilice dela s pripravami na poroko, sva se odločila, da greva na potovanje s Tuderjevo turistično agencijo, kar se je izkazalo za več kot odlično. Brezhibno organizirano potovanje, vsi hoteli na visokem nivoju (kar naju je za Šrilanko še posebej presenetilo), poleg tega je Tuder izvrsten vodič, ki pozna vsak, še tako oddaljen kotiček Šrilanke in se turistom, ki jih vodi, posveti 100%. Zato Tuder, še enkrat hvala:)!

 

Šrilanka je dežela čudovitih ljudi, narave, živali, kulture, kulinarike..Skupaj s preostalimisopotniki na potovanju, smo doživeli najrazličnejše aktivnosti kot so jahanje slonov, safari, vožnja s tuk tuki med plantažami čaja, bivanje v hriboviti vasici v šotorih ter obisk nabiralcev čaja in njihovih družin (noro doživetje, ko vidiš, da otrokom vsak bombon ali čokoladica, pomeni zelo veliko in se jim na obraz prikradejo iskrivi nasmehi ter v očeh iskrice sreče in kjer se je s plesom »Gangnam style« med otroki odvila prava zabava:)), obisk želvje farme, botaničnega in zeliščnega vrta, ogled templja v mestu Kandy, kjer hranijo Budin zob, obisk železniške postaje ter vožnja z vlakom iz katerega smo opazovali mimoidočo naravo in rastlinje, levja skala Sigiriya s čudovitim razgledom na pokrajino, ter nenazadnje sirotišnica slonov, kjer smo večje in malo manjše slone spremljali pri kopanju ter hranjenju…

 

Za konec pa nas je čakalo še štiridnevno izležavanje na Maldivih, kjer smo se spočili in nabrali novih moči za nove podvige;).

 

Vsem mladoporočencem, ki si želijo aktivnega in čudovitega doživetja, torej toplo priporočava obisk Šrilanke in Maldivov..Seveda s Tuderjem:)! Ne bo vam žal!

 

E&D

07.04.2013
Potepanje po nepozabni deželi in še malo Maldivov za zaključek (februar/marec 2013)

Zakaj na potepanje po otoški Sri Lanki?

 

Zaradi prečudovite narave, tropskega rastlinja, zanimivih živali ter prijaznih in nasmejanih ljudi.

Dežela v tropskem pasu ponuja neskončno veliko svežih, zelo barvitih sadežev, nekatere smo okušali in videli prvič. Zelenjavne jedi v kombinaciji z začimbami so ostale nepozabne. Riž se nam je ponujal v vseh barvah. Slikovite so bananine in kokosove palme, riževa polja, nasadi začimb, da ne omenjam čajnih nasadov v višavju Šri Lanke. Za naju je to najlepši del dežele, ki nasploh nudi tudi mnogo priložnosti za fotografiranje.

 

Slone, ki med domačini niso priljubljeni, ker jim uničujejo pridelke, smo vzljubili, še posebej, ko smo jih opazovali na paši v naravnem okolju. Nepozabno! Zanimivo doživetje je bila ježa slonov.

 

Vodič Tuder nam je na poseben, zelo zanimiv in samosvoj način prikazal tudi nekatere koščke svoje domovine, kamor običajno turisti ne zaidejo. V času dvotedenskega druženja nas je naučil spoštovati njihovo kulturo, običaje, vero, naravo, zgodovino in ljudi. Začutili smo, kako ljubi svojo deželo, zaradi tega mu jo je uspelo na poseben način približati tudi nam popotnikom.

 

Slika o Šri Lanki je popolna, ko si pred potovanjem prebereš kakšen turistični vodič in jo dopolniš s sijajnimi Tuderjevimi zgodbami iz življenja njegove dežele. Znal je pričarati prijetno vzdušje v skupini, lepo smo se imeli in uživali smo.

 

Nekaj dni sva preživela še na Maldivih, kjer naju je očaral bogat in slikovit podmorski svet, ribe sijajnih barv in oblik, turkizno morje vseh odtenkov in bel pesek. Zelo slikovito.

 

Zlata in Bojan

13.11.2012
Potovanje sri-lanka oktober 2012

Na tole potovanje se nisva prav nič pripravila, komaj sva vedela kje otok leži. Po napornem in dolgotrajnem letu pa popolno presenečenje!! Dežela je res čudovita, najbrž ena redkih, ki je še ni v celoti pokvarila globalizacija in množični turizem. Vsepovsod neverjetno bogato tropsko rastlinje, zelo prijazni domačini in tako zelo drugačna kulturna dediščina. Po zaslugi izkušenega vodiča Tuderja smo imeli priložnost spoznavati neverjetne kulinarične mojstrovine domačinov in vso eksotiko tropskega sadja in zelenjave. Na moje veliko veselje smo se pobliže seznanili tudi s svetom začimb in čajev. Potovanje je bilo zelo domiselno načrtovano, poleg ogledov znamenitosti se je ves čas še nekaj dogajalo…volovska vprega, jahanje slonov, rafting po divji reki, kolesarjenje…ja včasih je bilo prav “adrenalinsko”.  Ko pa je bilo novih vtisov toliko, da niso šli več ne v glavo ne v srce, smo se odpravili na Maldive, kjer smo se v prečudovitem morskem okolju odpočili in si nabrali moči za pot domov.

 

Želiva se  zahvaliti g.Tuderju za brezhibno organizirano potovanje, za vse prečudovite vtise in vse informacije, ki jih je bil pripravljen deliti z nami.

 

Marta in Simon

09.10.2012
Le kam bi šla?

Je bila moja misel kakšno leto nazaj, ko je moj mož praznoval 50. rojstni dan.
Pa sem pogledala malo po netu ponudbe potovanj raznih agencij … in naletim na stran sirilanka.si. Kliknem in prikaže se mi nasmejan obraz s pozdravom AJUBOVAN! (Želim vam dolgo življenje) .
Odločitev je padla v trenutku. Kontakt po mailu, telefonu in že sva bila prijavljena.
Nisem se zmotila in odločitev je bila več kot prava.
To je bilo prekrasno, polno doživeto potovanje – potovanje za srce in dušo. Lepa dežela, prijetni ljudje , ODLIČEN vodič, in veseli sopotniki.
Tuder hvala ti za vse… ja pa ideja o Burmi je odlična… kdaj gremo??
 

 

Lep pozdrav vsem Nada in Bojan


stran: < 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11